Mensskydd

Välj rätt mensskydd för dig!

Alla som blöder vet att det inte alltid är så lätt att hantera allt som kroppen och hormoner håller på med. För vissa är mensen inget störande moment, men för andra kan det vara fruktansvärt jobbigt och vara ett hinder för att kunna leva och må som vanligt. Det sista man vill oavsett om man har det lätt eller tufft är att krångla med mensskydd som läcker, inte känns bekvämt, som skaver eller som till och med gör slidan irriterad och öm. 

Hur hittar man rätt mensskydd? Det kan vara en djungel och kännas svårt eller krångligt. Vi hjälper dig! 

Mensskydd som är bekväma

Detta är det absolut viktigaste: ett skydd mot mens ska vara bekvämt! I princip alla mensskydd idag är smarta och fiffigt designade så det är väldigt lätt att olika varianter av både bindor, tamponger och menskoppar. Vad du trivs med och vad som känns bäst för dig vet bara du. 

Menskoppen har många fördelar, men den främsta som de flesta uppskattar mest är att den är så bekväm och snäll mot underlivet. Den torkar inte ut slemhinnorna så som tamponger kan göra, och den stör inte den naturliga balansen i slidan. Den sitter på plats, i upp till 12 timmar, och är så följsam att du inte märker av den. 

Kostnaden per månad och år för olika mensskydd

Den stora fördelen med menskopp, jämfört med både tamponger och bindor är ju att du inte behöver byta mensskydd. Du har samma kopp under hela mensen, om du inte vill variera storlek förstås beroende på hur mycket du blöder. Och har du väl satt in menskoppen, så har du den med dig tills mensen är slut. Du behöver inte tänka på att ta med dig flera mensskydd under dagen, hitta en toalett exakt när det är dags att byta, eller packa mensskydd om du ska ut och resa. 

Det är inte bara praktiskt, utan också bra för plånboken eftersom du inte behöver köpa nya bindor och tamponger varje månad. 

Mensskydd som tampong och binda kan man förstås köpa billigt, men det brukar ofta betyda lägre kvalitet och sämre passform. Menskoppen är det mest ekonomiska valet av alla. 

Hygien är viktigt

Hygienen är viktig för de flesta, och många oroar sig för bakterier och sjukdomar orsakade av bakterier. När man jämför så är faktiskt både binda och tampong sämre ur hygienisk synpunkt eftersom båda samlar bakterier. Även om du är noga med handhygien när du byter mensskydd så finns det alltid en risk för bakterier.  

Menskoppar är betydligt bättre eftersom de är gjorda av medicinskt silikon som inte absorberar bakterier. Dessutom tål materialet höga temperaturer, vilket gör att du kan koka menskoppen mellan menstruationerna för att desinficera den.

Oavsett vilket mensskydd du väljer så är det viktigt att du hanterar det på rätt sätt. Var alltid noga med att tvätta händerna med tvål och vatten, vare sig du har binda, tampong eller menskopp. 

Olika behov

För någon som just fått sin första mens, är varken tampong eller menskopp det första valet. Det är ofta en tillräckligt omvälvande förändring så blotta tanken på att välja mellan olika mensskydd kan kännas övermäktig eller till och med omöjlig. En binda är då ofta den enklaste lösningen. 

Binda är också ofta en rekommendation den första tiden efter förlossning. Detta eftersom underlivet då är så känsligt för kontakt och behöver lugn och ro för att läka och återhämtning. 

Om man blöder mycket så behöver man ofta ett skydd som klarar av mer vätska och som sitter på ett sätt som minskar risken för läckage. Många med rikligare blödningar är väldigt lättade när de provar menskopp. Eftersom menskoppen kan samla upp mycket vätska och dessutom är säker mot läckage. 

För kvinnor som är vana vid att använda tampong så är steget inte långt till att testa menskopp. Den är ett alternativ som blir alltmer populärt tack vare att det är så bekvämt, hygieniskt, smidigt och billigt. 

APOFEMME FAQ

TURVALLISET MAKSUVAIHTOEHDOT

Tilaa uutiskirjeemme ja saat uusimmat tiedot tuotteista ja tarjouksista.