Menskopp efter graviditet

Använda menskopp efter graviditet

Efter en förlossning så kan det blöda länge och mycket. Det kan tyckas idealiskt att använda menskopp efter graviditet, men under de första veckorna efter födseln så ska du låta bli att använda mensskydd som förs in i slidan. Det här rådet gäller oavsett om du fött vaginalt eller med kejsarsnitt. 

Efter cirka 6 veckor så kan du börja använda menskopp igen. Tänk på att din kropp kanske förändrats och fundera på om du behöver en annan storlek än tidigare. 

Veckorna efter födseln

Ge dig själv och ditt underliv tid att läka ordentligt efter att du fött barn. Även om du är van att använda menskopp så rekommenderar man att ha binda direkt efter födseln och några veckor, eller månader framöver. Din kropp har gått igenom något fantastiskt, stort och påfrestande. Slidan kan vara skör och sårig och behöver tid att få läka i lugn och ro.  

Efter en förlossning brukar man rekommendera att vänta med menskopp i tre månader, då bör läkningen vara klar. Det kan förstås ta längre tid innan mensen kommer igång igen. Kom ihåg att detta är en allmän rekommendation och det är bara du som vet vad som är bäst för dig. Vissa läker snabbare och andra behöver längre tid. Lyssna på din kropp och ta det lugnt.

Förändringar efter graviditet

Oavsett om det är ditt första barn, eller om du föder vaginalt eller inte så genomgår din kropp förändringar under och efter en graviditet. Detta har med hormoner att göra och kan leda till att den menskopp du har inte längre passar eller fungerar som tidigare. Du kan då behöva en ny menskopp. Det är ganska vanligt att en större storlek känns bättre men så är det inte för alla.

Ibland sitter livmodertappen längre ner efter en graviditet och då kanske den menskopp som du har använt tidigare inte sitter så bra eller att det inte känns bekvämt. Du kan prova att välja en menskopp som är lite lägre och sitter på ett annat sätt. Prova dig fram så att du hittar en modell som passar dig och som känns bra.

Ibland går det inte

Det händer att kvinnor upplever att det inte fungerar bra med menskopp efter graviditet och det kan ha olika anledningar. Ibland så leder de kroppsliga förändringarna till att man känner av koppen mer än man gjorde förut. Det kanske känns annorlunda att gå på toaletten när menskoppen sitter inne eller att menskoppen inte sitter på plats ordentligt som den brukar. 

Kroppen förändras väldigt mycket före, under och efter en graviditet. Och ibland kanske man behöver ta en paus från menskoppen för att det helt enkelt inte känns bra, fungerar eller passar just då. Det är mycket nytt efter en förlossning och det sista man behöver är att krångla med ett mensskydd. Gör det som känns enklast och smidigast för dig, just nu. Kanske passar det bättre med menskopp efter ett tag igen.

För dig som är van vid menskopp

Om du hunnit bli van vid att använda menskopp före du blev gravid så bör du kunna fortsätta med menskoppen utan problem även efter graviditeten. Men du ska ge kroppen tid att läka efter förlossningen, helst minst tre månader. Om du behöver byta modell, så är det lättare för dig som är van att använda menskopp och vet vad som passar dig och hur det ska kännas när menskoppen sitter rätt. 

Om det har fungerat bra att använda menskopp före graviditeten så är det en fördel att slippa tänka så mycket på mensskydd under småbarnsåren. Ett problem mindre när man redan har fullt upp med allt vad småbarn innebär, är guld värt. Med tanke på detta så är det inte så dumt att försöka komma igång igen med menskopp efter graviditet så snart som det är möjligt.

Köp din menskopp från Apofemme här

APOFEMME FAQ

TURVALLISET MAKSUVAIHTOEHDOT

Tilaa uutiskirjeemme ja saat uusimmat tiedot tuotteista ja tarjouksista.